Zdrowe smażenie
Niegdyś gdy szykowano obiad, zawsze w pierwszej kolejności wyciągano patelnię. W domach smażone było dosłownie wszystko, bo na patelniach kładło się ryby, mięsa, ziemniaki, wędliny oraz warzywa. Oczywiście każdy przepadał za ich smakiem, bo tłuszcz najlepiej przewodzi wszystkie aromaty, jednak równocześnie jest dla ludzi szkodliwy, dlatego nie można go spożywać w zbyt dużych ilościach. Chcąc go ograniczyć, warto na pewno przestawić się najpierw na olej kokosowy, na którym także można smażyć i robić to w sposób bezpieczny. Niektórzy uważają nawet, że takie smażenie na oleju kokosowym pozwala stworzyć dania dietetyczne i odchudzające. A jak jeszcze odchudzić smażenie?
Bardzo ważne jest to, na jakiej patelni smaży się mięsa, ryby czy inne produkty. Robiąc to na patelni najzwyklejszej, czyli np. teflonowej, trzeba wlać do naczynia ogromną ilość tłuszczu, aby przykrył on całe dno. Jeszcze więcej tłuszczu potrzeba, gdy chce się stworzyć np. frytki lub chce się przygotować chrupiące kawałki kurczaka w panierce, które wrzuca się do ogromnej ilości oleju. A gdyby tak całkowicie go wykluczyć? Wbrew pozorom smażyć można przecież nie tylko na tłuszczu, a wtedy i olej kokosowy staje się całkowicie zbędny.

Teraz możliwe jest smażenie na patelni beztłuszczowej, bo wystarczy taką kupić i cieszyć się z dań zdrowych, wartościowych i odchudzających. Dobra patelnia do smażenia beztłuszczowego kosztuje ok. 150 złotych, jednak kupując ją, inwestuje się w rzecz, która służy latami i zawsze działa sprawnie.